Terug naar de voorpagina

Troon en Ridderzaal

Sinds 1904 wordt jaarlijks de troonrede voorgelezen vanaf een neogotisch troon met baldakijn in de Ridderzaal. Deze troon is een, zeer herkenbaar, ontwerp van Pierre Cuypers, waar jaarlijks vele ogen op gericht staan. Hij heeft in 1904 het gehele interieur van de Ridderzaal gerestaureerd/vernieuwd. Cuypers zorgt daarbij voor een totaalontwerp, waarbij zo kenmerkende middeleeuwse motieven worden gebruikt. Het middeleeuwse vlechtmotief gebruikt hij veelvuldig: het is o.a. toegepast in de loper, de glas-in-loodramen en in de randen van de wandtapijten. Ook middeleeuwse rozetten verwerkt hij in meerdere interieuronderdelen: in de troon, in de ramen en in de bovenhoeken van de wandkleden.

In 2006 is het interieur ingrijpend gerestaureerd, waarbij nauwgezet de oorspronkelijke ontwerpen van Pierre Cuypers als leidraad zijn gebruikt.

Passend bij dit onderwerp: in 1892 wordt de Orde van Oranje-Nassau ingesteld, de orde die jaarlijks tot de lintjesregen leidt. Het ontwerp voor de versierselen van de orde is afkomstig van... Pierre Cuypers!

Meer informatie over de Ridderzaal en de restauratie vindt u op de Website van de Ridderzaal


© Werkgroep Pierre Cuypers, Roermond