Terug naar de voorpagina


Nieuwsbrief 07, mei 2008

Colofon
Jaargang 3, nummer 7

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Werkgroep Pierre Cuypers, bestaande uit: VVV, Citymanagement, Gemeente Roermond en Stedelijk Museum Roermond.

Artikelen: Jeannine Hövelings, Jaschenka deNies, Paul Kersten, Mario Ogrinc en Marie-José Vinken

Inhoud
|   Uitverkochte musical sluit Cuypersjaar af   |
|   Cuypers in het Stedelijk Museum Roermond   |
|   VVV Roermond: Cuyperswandeling met Cuypersgebak   |
|   Cuypers Kamerconcerten   |
|   Heropening Rijksmuseum verder vertraagd   |
|   Elke dinsdag in de zomer: Cuyperswandeling   |Uitverkochte musical sluit Cuypersjaar af

Eindelijk is het zover! Na bijna twee jaar hard werken staat er nu een ontzettend mooi project op de planken: Pierre Cuypers, de Musical. Van 20 t/m 25 mei te zien voor iedereen die meer wil weten over het bijzondere leven van deze beroemde zoon van Roermond.

Alle zeven reguliere voorstellingen zijn, op een paar stoelen na, uitverkocht. Dat de musical uitverkocht zou raken was de grote hoop van ieder die er aan meegewerkt heeft. Dat dit al zo vroeg voor de daadwerkelijke opvoeringen zou zijn had echter niemand verwacht. Daarom werd besloten om ook de tryout op 20 mei voor het publiek toegankelijk te maken.

Negen professionele acteurs en meer dan 40 amateurs en kinderen zullen het leven van Cuypers gaan uitbeelden in een setting waar een musical van deze grootte thuis hoort. Waarschijnlijk zal dit een eenmalige reeks van opvoeringen zijn. Maar een die zeer zeker in de geschiedschrijving van de stad Roermond terug te vinden zal zijn.

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei geeft L1 tv een voorproefje met een filmverslag van de voorbereidingen.

Het is fijn om te ervaren dat Pierre Cuypers zo in de belangstelling van velen staat.

Mocht u naar een van de voorstellingen gaan dan wenst Stichting Pierre Cuypers, de musical u veel kijk en luisterplezier. Het gehele team heeft er met veel plezier aan gewerkt.

Meer informatie over de musical die het Cuypersjaar officieel afsluit vindt u op: www.pierrecuypersdemusical.com.


Cuypers in het Stedelijk Museum Roermond

De grote Cuypersexpositie, die het Stedelijk Museum Roermond afgelopen najaar organiseerde, ligt ongetwijfeld nog vers in het geheugen. De belangstelling ervoor was overweldigend. De interesse was zo groot dat er besloten moest worden om de expositie te verlengen.

De aandacht voor Cuypers is sterk groeiend. Niet alleen de expositie in Roermond is goed bezocht. De beide exposities van het NAi in Rotterdam en Maastricht trokken eveneens veel bezoekers.

Bij de exposities verschenen bovendien langverwachte boeken over Cuypers. Na de expositie zal er in het museum permanent aandacht voor Cuypers en zijn werk blijven. Op dit moment is dat in de vorm van een summiere opstelling, maar vanaf september 2008 zal er een geheel nieuwe inrichting over Cuypers te bezichtigen zijn.

Niemand minder dan de bekende interieurontwerper Maurice Mentjens gaat de vaste presentatie over Cuypers in het Stedelijk Museum Roermond in een nieuw jasje gieten. Hij laat zien hoe men het werk van Cuypers in zijn tijd zag: vernieuwend en verrassend. Deze nieuwe inrichting is ook een vingeroefening voor de inrichting van het Cuypershuis, waarvoor de plannen momenteel in de steigers staan.


VVV Roermond: Cuyperswandeling met Cuypersgebak

Roermond is de stad van Pierre Cuypers (1827-1921). Zonder twijfel is hij de meest beroemde Roermondse kunstenaar, architect en interieurontwerper. Zijn restauratie van de Roermondse Munsterkerk gaf de stad een ander gezicht.

Tijdens de wandeling kan er een bezoek aan de Munsterkerk of aan de Teekenschool (alleen tijdens werkdagen) gebracht worden. Na afloop kan er op eigen gelegenheid nog een bezoek gebracht worden aan het Huis van Cuypers-Stedelijk Museum van Roermond.

Het programma begint om 10.00 uur bij Lunchroom In de Kroon. Deze lunchroom is al sinds 1925 een begrip in Roermond en omstreken. Hier wordt koffie of thee met Cuypersgebak geserveerd; een luxe gebakje met frambozen- en vanillebavarois met in witte chocolade een afbeelding van architect Cuypers. Om 10.45 uur wandelt u onder leiding van een VVV-stadsgids langs bekende en minder bekende Cuypersgebouwen in Roermond. Tevens brengt u een bezoek aan de Teekenschool of de OLV Munsterkerk.

Bij een minimum deelname van 10 personen bedraagt de prijs € 10,- p.p. Het programma is op afspraak mogelijk van dinsdag t/m zaterdag, info VVV Roermond, tel. 0900-2025588.


Cuypers Kamerconcerten

De Cuypers Kamerconcerten vinden plaats in de historiche muziekzaal van het Stedelijk Museum, aanvang 11.30 uur.

Het museum opent een half uur van te voren. Er is plaats voor maximaal 50 personen en de prijs is inclusief een drankje.

Zondag 18 mei 2008
Vocaal ensemble Pavane
‘Come again sweet love’: Britse liederen van de 16e eeuw.

Zondag 15 juni 2008
Ensemble Quintetto Burletta
De klassiekers, waaronder o.a. delen uit Carnaval der Dieren en Till Eulenspiegel komen tot leven.


Heropening Rijksmuseum verder vertraagd

De verbouwing van het Rijksmuseum, dat door architect Pierre Cuypers is gebouwd, loopt vertraging op wegens problemen met de aanbesteding, zo meldde het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in februari 2008.

De heropening van het museum wordt hierdoor twee jaar uitgesteld en vindt naar verwachting eind 2012 of begin 2013 plaats. De verbouwing van het museum, die in 2003 begon, zou in eerste instantie dit jaar zijn afgerond. In 2006 zorgden aanpassingen aan het ontwerp voor het hoofdgebouw en de procedure voor vergunningen al voor vertraging. Een van de twee aannemers die zich voor de opdracht hadden gemeld trok zich juli vorig jaar terug. Het andere bedrijf maakte januari jl. zijn offerte bekend. De aanbieding bedroeg 222 miljoen euro, terwijl voor de verbouwing 134 miljoen euro was begroot. Het ministerie vindt het verschil van 88 miljoen euro te groot en bestempelt het bod als 'onaanvaardbaar'.

De Rijksgebouwendienst, het Rijksmuseum en het ministerie hebben daarom besloten een nieuwe aanbestedingsprocedure te beginnen. Deze nieuwe opdracht wordt Europees aanbesteed. De eerste aanbiedingen van aannemers worden op zijn vroegst verwacht in het najaar.

De vertraging van de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam verzwakt de positie van de instelling in de internationale museale wereld. Dat komt onder meer omdat het museum de komende jaren geen grote tentoonstellingen in eigen huis kan organiseren. Tijdens de renovatie van het museum is een klein gedeelte van de collectie te zien in de Philipsvleugel. Een tiental gastmusea toont ook delen van de collectie.

Door de opgelopen vertraging zal het Rijksmuseum volgens het ministerie waarschijnlijk ook inkomsten mislopen, aangezien bij heropening van het hoofdgebouw circa 1,5 miljoen bezoekers werden verwacht. Vorig jaar ontving het Rijksmuseum zo’n 960.000 bezoekers in de Philipsvleugel.


Elke dinsdag in de zomer: Cuyperswandeling

Elke dinsdag in de periode 1 juli t/m 12 augustus 2008 vindt een Cuyperswandeling van VVV Roermond plaats. De wandeling start telkens om 11.00 uur bij VVV Roermond, Kraanpoort 1.

Onder leiding van een deskundige VVV-stadsgids wordt er een route door de stad gelopen, met aandacht voor de bouwwerken en geschiedenis van architect Cuypers (o.a. de OLV Munsterkerk).

Prijs voor deelname voor volwassenen: € 3,75. 65+: € 3,25.
Kinderen: € 1,00 (2-12 jr). Reserveren is niet noodzakelijk.


© Werkgroep Pierre Cuypers, Roermond