Terug naar de voorpagina


Nieuwsbrief 06, juni 2007

Colofon
Jaargang 2, nummer 6

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Werkgroep Pierre Cuypers, bestaande uit: VVV, Citymanagement, Gemeente Roermond en Stedelijk Museum Roermond.

Artikelen: Jaschenka deNies, Paul Kersten, Mario Ogrinc en Marie-José Vinken

Inhoud
|   Cuypersjaar gestart met verjaardagsfeest   |
|   Cuypers op Provada   |   Website online   |
|   Musical nog op zoek naar Cuypers   |
|   Fietstocht langs Cuypers erfgoed in Roermond en Roerdal   |Cuypersjaar gestart met verjaardagsfeest

Op 16 mei 2007, de 180e verjaardag van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, is in het Stedelijk Museum Roermond het Cuypersjaar officieel van start gegaan. De 180-jarige was 'zelf' aanwezig bij de presentatie van de activiteiten, die in het Cuypersjaar plaats vinden.

Roermond is uiteraard dé plaats van Pierre Cuypers. Hij is er geboren en getogen, heeft er gewoond en is er begraven. Zijn graf op het Oude Kerkhof is recent nog gerestaureerd. In het Cuypersjaar (mei 2007 t/m mei 2008) vinden in Roermond tal van activiteiten plaats rond Pierre Cuypers. Exposities, rondleidingen, fietstochten, wandelingen, kamerconcerten, excursies, een etalageroute, lezingen, workshops en een heuse musical zijn een greep uit het grote aanbod aan activiteiten in Roermond. Voor een gedetailleerde agenda zie: www.cuypersroermond.nl.

Het programma werd in een theatrale setting voor een groot aantal gasten gepresenteerd. Burgemeester Van Beers verwelkomde iedereen en bracht een feestdronk uit. Vervolgens werd het jaarprogramma voorgeschoteld.

Een presentatie over de expositie die dit najaar in zijn voormalig woonhuis, het Stedelijk Museum Roermond, te zien is, beet de spits af. Daarna kon men genieten van impressies uit de musical over Cuypers. 'Cuypers' echtgenote Rosalia' zong een lied. In vogelvlucht kwamen de andere activiteiten in het Cuypersjaar aan bod.

Cuypers zelf las voor uit het boek, dat dit najaar verschijnt over zijn leven en zijn werk. Daarbij werd de verjaardag gevierd met een heerlijk Cuypersgebakje van Lunchroom In de Kroon.

Tot slot werd in de tuin van het museum de lang verwachte ANWB-paal onthuld met het beeldje van Pierre Cuypers, gemaakt door de Roermondse kunstenaar Henk Sillen. Het is de bedoeling dat deze in de nabije toekomst in 't straatbeeld van Roermond terechtkomen.


Cuypers op Provada

Tijdens de internationale vastgoedbeurs Provada in Amsterdam was de Roermondse vastgoedgemeenschap prominent aanwezig, geheel in lijn met de ambitieuze instelling van Pierre Cuypers zelf. Uiteraard profileert Roermond zich daarbij graag met haar beroemdste zoon. In de vorm van een levend standbeeld werd de Roermondse beursstand dagelijks voorzien van een bijzondere aanwezigheid van Cuypers. Bovendien werd op de laatste dag van de beurs de afsluitende Roermondse borrel opgeluisterd met een lezing van Cuypers-biograaf Wies van Leeuwen, gevolgd door een voorproefje van “Pierre Cuypers, de musical”. Het leverde veel enthousiaste reacties op.


Website online

De werkgroep Pierre Cuypers heeft inmiddels haar website over Cuypers en Roermond online: www.cuypersroermond.nl. Middels deze website worden de vele activiteiten van het Cuypersjaar onder de aandacht gebracht. Tevens geeft de website een beeld van Pierre Cuypers zelf en een overzicht van zijn werk, toegankelijk via een kaart van Nederland. Gezien de uitgebreidheid van zijn werk is daarbij met name gekozen voor de kerken en speciale gebouwen. Uiteraard krijgen de bouwwerken in Roermond en omgeving extra aandacht.

Er zijn al tal van positieve reacties uit heel Nederland binnengekomen via de website!


Musical nog op zoek naar Cuypers

De voorbereidingen van “Pierre Cuypers, de Musical” vorderen gestaag. Het koor is bijna voltallig. Op een paar bassen na zijn er inmiddels 30 koorleden verzameld middels audities. Deze vonden plaats in Theaterhotel de Oranjerie, waar eind mei 2008 de voorstellingen zullen plaatsvinden.

Er wordt nu nog met name gezocht naar de hoofdrolspeler voor de rol van Pierre Cuypers, waaraan extra eisen worden gesteld. Degene die deze rol gaat vertolken zal niet alleen Cuypers in zijn jonge jaren, maar ook de oude Cuypers moeten kunnen spelen. Er komen nog een aantal professionele acteurs auditie doen voor deze rol en hopelijk zal de Pierre Cuypers daartussen zitten.

We houden u op de hoogte! Meer info: www.pierrecuypersdemusical.com.


Fietstocht langs Cuypers erfgoed in Roermond en Roerdal

Zaterdag 25 augustus start om 10.00 uur vanaf VVV Roermond (Kraanpoort 1) een fietstocht onder leiding van VVV-stadsgidsen langs het Cuypers erfgoed in Roermond en het Roerdal. De fietstocht is ontwikkeld door VVV-stadsgids Phylo Peat-Suntjens.

Deelnemers worden begeleid door 2 VVV-stadsgidsen, die op geregelde tijden de fietstocht onderbreken om informatie over het werk van Dr. Cuypers te geven. In totaliteit duurt de tocht 4 uur, met onderweg een stop om de zelf meegebrachte lunch te nuttigen. Tijdens de stop trakteren de gidsen op een glaasje Cuyperswijn.

Op het programma staan o.a. D’n Aaje Kirkhaof (met bezoek aan Cuypers graf), Kasteel Aerwinkel in Posterholt en Kasteel Frymerson in St. Odiliënberg.

De kosten voor deelname aan de fietstocht bedragen € 4,75 p.p. (incl. glaasje Cuyperswijn), vooraf reserveren is verplicht bij VVV Roermond, Kraanpoort 1 te Roermond, tel. 0900-2025588 of per e-mail via roermond@vvv-middenlimburg.nl.

Op zaterdag 15 september vindt er een fietstocht plaats langs het Cuypers erfgoed in Roermond en het Swalmdal.


© Werkgroep Pierre Cuypers, Roermond