Terug naar de voorpagina






Nieuwsbrief 05, december 2006

Colofon
Jaargang 1, nummer 5

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Werkgroep Pierre Cuypers, bestaande uit: VVV, Citymanagement, Gemeente Roermond en Stedelijk Museum Roermond.

Artikelen: Jaschenka deNies, Paul Kersten, Mario Ogrinc en Marie-José Vinken

Inhoud
|   Film over Pierre Cuypers in voorbereiding   |
|   Cuypers Kamerconcerten   |   Imkamp over Cuypers   |
|   Nieuwe Cuypers-website in ontwikkeling   |
|   Verslag Cuypersexcursie Amsterdam   |
|   Cuypers grootste Limburgse kunstenaar aller tijden   |
|   Diner met Cuypers   |



Film over Pierre Cuypers in voorbereiding

De nieuwe boeken over Pierre Cuypers rollen binnenkort van de persen, de musical over onze neogotische grootmeester krijgt duidelijk vorm en inmiddels is een nieuw medium in ontwikkeling: een nieuwe film/documentaire over werk en leven van Cuypers. De gemeente Roermond heeft met financiële middelen de voorbereiding van deze film mogelijk gemaakt. De film wordt waarschijnlijk uitgevoerd als vierdelige televisieserie.

Rinkel Films, onder andere bekend als producent van de film “Van God Los”, is gestart met de voorbereidingen. We informeren u spoedig nader.


Cuypers Kamerconcerten

De Cuypers Kamerconcerten vinden plaats in het Stedelijk Museum, aanvang 11.30 uur.

Zondag 21 januari 2007:
Liedrepertoire van alle tijden en landen met Ben Heijnen (zang) en Hilde Pisters-Ubben (piano).

Zondag 25 februari 2007:
Sonata, een compositie van Gerard Sars, met Nicole Heijnen (dwarsfluit), Richard Bonné (klarinet), Bart Golsteijn (piano).

Eerstvolgende data: 18 maart, 15 april, 6 mei en 17 juni 2007.


Imkamp over Cuypers

Zo’n vier jaar geleden ontmoette ik de uit Roermond afkomstige directeur van het Nationaal Archief, Maarten van Boven. Hij sprak mij aan als wethouder van Cultuur van onze geboortestad. “Wanneer gaan jullie eindelijk iets aan Cuypers doen in Roermond? Ook de directeur van de buitendienst (hij bedoelde Fons Asselbergs, directeur van de Rijksdienst voor Monumentenzorg) vindt dat jullie met Cuypers’ erfenis goud in handen hebben.” Ik antwoordde dat we druk aan de profilering van Cuypers bezig waren. Eindelijk wordt het nu dan zichtbaar! Het Cuypersjaar gaat van start.

De restauratie van het Rijksmuseum te Amsterdam zet Cuypers nationaal in de spotlights en in Roermond staat een Cuypers musical in de steigers. Er zijn initiatieven genomen voor een vierdelige Cuypers-televisieserie, met een internationaal karakter. En de gemeenteraad moet in de loop van 2007 beslissen over de plannen om het Stedelijk Museum om te bouwen naar een Cuypershuis. Hier moet een vaste opstelling komen over Cuypers, en wisseltentoonstellingen over allerlei aspecten van kunst, cultuur en architectuur uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Daarnaast zal het in Roermond bruisen van de Cuypers-activiteiten, tentoonstellingen, wandelingen, concerten etcetera.

Pierre Huyskens schreef 25 jaar geleden: ‘Jao Remunj moog kaje kook zeen en benepe, en zien beste geiste sjlech höbbe begrepe.' Dat geldt in elk geval vanaf 2007 niet meer voor Dr Pierre Cuypers!

Lodewijk Imkamp
Wethouder van Cultuur



Nieuwe Cuypers-website in ontwikkeling

De Werkgroep Pierre Cuypers laat momenteel een geheel nieuwe website rond Pierre Cuypers ontwikkelen. Gideon Fraipont, verantwoordelijk voor het nieuwe logo van de werkgroep maakt momenteel het ontwerp voor de nieuwe website. Vervolgens zorgt Paul Kersten dat de informatie over Pierre Cuypers op de nieuwe website wordt geplaatst: www.cuypersroermond.nl.

De huidige informatie van de pagina’s op de gemeentelijke website verhuizen mee. Er wordt met name aandacht aan het Cuypersjaar 2007 gegeven, achtergronden van Cuypers en een overzicht van “zijn” gebouwen in de wereld.


Verslag Cuypersexcursie Amsterdam

Op 24 september werd door de VVV een Cuypersexcursie naar Amsterdam georganiseerd. Zo’n 40 mensen uit Roermond gingen mee met de bustour en kregen we een verrassende dag Amsterdam voorgeschoteld.

In Amsterdam werden we ontvangen door onze rondleiders Dick Keijzer en Bob Couzy, verbonden aan het gilde in Amsterdam. De start van het programma was in de stationsrestauratie. Samen met het Rijksmuseum behoort het Centraal Station tot de meest bekende monumenten van Cuypers. Aan de koffie in de stationsrestauratie ontpopte onze rondleiders zich meteen als echte Cuyperskenners maar vooral als trotse Amsterdammers. En ze zouden graag hebben dat Cuypers als Amsterdammer gezien wordt. Helaas voor onze hoofdstad, maar Cuypers hoort toch vooral bij Roermond. We kunnen trots zijn op het erfgoed dat de inwoner van onze stad in Amsterdam heeft achtergelaten. In de Vondelstraat, achter het Leidseplein, wordt het straatbeeld nog steeds bepaald door de architectuur en vormgeving van Cuypers. Als een projectontwikkelaar avant la lettre heeft hij vlak na zijn aankomst in Amsterdam, een groot gebied gekocht. Toen nog weiland maar hij voorzag een spoedige bebouwing. De Vondelstraat bleef van hem, hij ontwierp huizen en ging er zelf wonen. Nadien verhuisde hij richting Vondelpark en bouwde aan de overkant van zijn straat de Vondelkerk. Van de zes kerken die Cuypers in Amsterdam bouwde, zijn er ondertussen drie ten prooi gevallen aan de sloophamer. Slechts één heeft nog zijn oorspronkelijke functie.

Het Rijksmuseum is wegens verbouwing gesloten, dus een rondleiding door dit mooie gebouw moesten we noodgedwongen overslaan. De rondleiders trakteerden ons als tegenhanger van Cuypers op een halsbrekende bustour op het KNSM-eiland. We verlieten de neogotiek en kwamen in de sfeer van eigentijdse architectuur. De villa’s aan het Vondelpark die Cuypers bewoonde vormen een groot contrast met de huizen op dit eiland. De hedendaagse bebouwing is echter net zo verrassend. Op gelijke kavels hebben mensen hun eigen huis vormgegeven. Zij aan zij geven ze een prachtige aanblik van hedendaagse bewoning en architectuur. Door de enthousiaste verhalen, het prachtige weer maar vooral omdat we Cuypers weer wat beter hebben leren kennen was het een zeer geslaagde dag. De bedoeling is om de Cuypers-excursie in het Cuypersjaar 2007 te herhalen. Grijp dan uw kans!


Cuypers grootste Limburgse kunstenaar aller tijden

In de afgelopen maanden organiseerde L1 de verkiezing van de Grootste Limburger aller tijden. De omroep droeg in elf categorieën telkens zes kandidaten voor om mee te dingen naar de titel ‘Grootste Limburger Aller Tijden’. Bij beeldende kunst, architectuur en fotografie waren Jo Coenen, Pierre Cuypers, Charles Eyck, Werner Mantz, Joep Nicolas en Jan van Steffeswert de kandidaten. Overtuigend werd Pierre Cuypers de winnaar in deze categorie. Met 39% van de stemmen versloeg hij runner-up Charles Eyck, die niet meer dan 31% van de stemmen wist te veroveren. Daarna volgden Jo Coenen (12%), Werner Mantz, Joep Nicolas en Jan van Steffeswert (elk 6%). Deze uitslag verraste overigens de redactie van het L1-programma!

Het levert Pierre Cuypers de titel ‘Grootste Limburgse kunstenaar aller tijden’ op. Helaas kan hij geen aanspraak maken op de titel ‘Grootste Limburger aller tijden’, want hij won die finale niet. Na het Cuypersjaar 2007 zou deze situatie wel eens anders kunnen zijn...


Diner met Cuypers

VVV Roermond biedt in het Cuypersjaar 2007 nieuwe arrangementen aan, waarbij onze bouwmeester prominent aanwezig is. In één van de arrangementen komt Roermond ook culinair aan bod: de Cuyperswandeling & diner.

Volgt u onze tip voor dit arrangement, dan start u met uw groep om 15.00 uur met een bezoek aan de gewelfde 12e eeuwse kelders van Wijnhandel J. Berger. Hier krijgt u een glaasje Cuyperswijn aangeboden. Aansluitend wandelt u onder leiding van een VVV-gids langs bekende en minder bekende Cuypers gebouwen in Roermond. Tevens brengt u een bezoek aan de Teekenschool of de OLV Munsterkerk. Om 17.00 uur begint een 3-gangen diner in een sfeervolle Roermondse horecalocatie. De prijs voor dit arrangement is € 36,- p.p.

Er geldt een minimale groepsgrootte van 12 personen. De consumpties bij het diner zijn voor eigen rekening. Boekingen via VVV Roermond tel. 0900-2025588.


© Werkgroep Pierre Cuypers, Roermond