Terug naar de voorpagina


Nieuwsbrief 01, januari 2006

Colofon
Jaargang 1, nummer 1
Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Werkgroep Pierre Cuypers, bestaande uit: VVV, Citymanagement, Gemeente Roermond en Stedelijk Museum Roermond.

Artikelen: Ridsert Hoekstra, Jeannine Hövelings, Paul Kersten en Marie-José Vinken.

Inhoud
|   Over deze nieuwsbrief...   |   Cuypers Kamerconcerten   |
|   VVV: creatief met Cuypers in historisch Roermond   |
|   Het nieuwe logo   |   Atelier Cuypers   |
|   Cuypers memo   |   Inspiratie   |Over deze nieuwsbrief...

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van de Werkgroep Pierre Cuypers.

De werkgroep is een samenwerkingsverband van het VVV, het Citymanagement, de Gemeente Roermond en het Stedelijk Museum Roermond. De werkgroep wil het werk van de 19de eeuwse Roermondse architect en vormgever Pierre Cuypers bekend maken bij een breed publiek. Daarom hebben wij onze activiteiten gebundeld. Dit zijn stadswandelingen, voordrachten, manifestaties en exposities.

Deze nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar, wordt aan geïnteresseerden gratis toegezonden en is bovendien te lezen op onze website: www.cuypersroermond.nl.

In 2007 organiseert het Stedelijk Museum Roermond in samenwerking met het Nederlands Architectuur Instituut een grote Cuypers expositie. 2007 zal mede daarom Cuypersjaar zijn met vele activiteiten, die we als werkgroep mee mogelijk willen maken.

Ridsert Hoekstra, voorzitter Werkgroep Pierre Cuypers


Cuypers Kamerconcerten

Met de Cuypers Kamerconcerten wordt de muziekzaal in het Stedelijk Museum weer gebruikt waarvoor deze bedoeld was: muziek. Regelmatig vindt op zondag van 11.30 tot 12.45 uur een klassiek concert plaats. De entree, inclusief drankje, bedraagt 5,-. Reserveren via het Stedelijk Museum (0475-333496) is gewenst.

Op 22 januari 2006 brengen Sacha Mommertz (blokfluit) en Suzanne van der Helm (blokfluit en zang) muziek uit de Middeleeuwen tot en met de barok.

Simone Stultiens (barokhobo), Peter Wuttke (barokhobo), Meia van Houten (fagot) en Pieter Jan Belder (clavecimbel) spelen op zondag 5 februari 2006.


VVV-programma:
creatief met Cuypers in historisch Roermond

VVV Roermond biedt voor groepen een Cuypers middagprogramma aan in de vorm van een combinatie van de historie van Roermond en de eigen creativiteit.

Het programma start om 13.00 uur met een rondleiding door Roermond. Een VVV-gids laat u de stad door de ogen van Pierre Cuypers zien en beleven. U brengt een bezoek aan zijn voormalige woonhuis en atelier; het Stedelijk Museum Roermond. Vervolgens wordt u een kopje koffie of thee aangeboden met Limburgs vlaai. Na deze versnapering is het tijd om de technieken van Pierre Cuypers onder de knie te krijgen.

In een workshop bij het Centrum voor de Kunsten zult u leren schilderen, posters of mozaïek maken zoals dr. Cuypers. Het resultaat neemt u als souvenir van deze onvergetelijke dag mee naar huis! Het programma is om 17.00 uur ten einde.

Prijs: 29,50 p.p. De prijs is inclusief: entree Stedelijk Museum en begeleiding VVV-gids. Koffie/thee met Limburgse vlaai. Cuypers-workshop in het Centrum voor de Kunsten. Bijzonderheden: mogelijk van maandag t/m vrijdag. Min. aantal deelnemers: 12.

Info en boekingen:
   VVV Roermond
   Kraanpoort 1
   6041 EG Roermond
   tel: 0900-2025588
   roermond@vvv-middenlimburg.nl.


Het nieuwe logo

Met het nieuwe logo wordt Pierre Cuypers 'uit de oude doos' gehaald en wordt er een levendig, actueel accent aan gegeven. Daarom is gekozen voor een logo met primaire, frisse, levendige en moderne kleuren en met een modern, schreefloos lettertype. Met het blaadjesmotief wordt zeer passend de identiteit van Cuypers eraan gegeven; het is een veel voorkomend motief in Cuypers' werk en een herkenbaar symbool.

Doordat het niet te strak is vormgegeven zie je dat het authentiek is en juist de combinatie van modern en klassiek is prima om Cuypers in de 21e eeuw voor het voetlicht te brengen. Als logo functioneert het prima; het trekt aandacht en bevat niet teveel informatie. Kortom, de toeristische mogelijkheden van Pierre Cuypers voor Roermond komen door dit logo goed uit de verf!


Atelier Cuypers

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs vonden inspiratie in het gebouw en de collectie van het Stedelijk Museum Roermond en exposeren er hun werk. Dat is in het kort de opzet van “Atelier Cuypers”.

Het Stedelijk Museum Roermond heeft de vijf scholen voor voortgezet onderwijs in de regio uitgenodigd om deel te nemen aan dit project. Het museum stelt gedurende enkele maanden een grote expositiezaal beschikbaar.

Bovendien staat het gebouw en de collectie van het museum ter beschikking van de leerlingen als uitgangspunt en inspiratiebron. De collectie bestaat uit historische en moderne (kunst)voorwerpen. De leerlingen zijn zelf aan de slag gegaan om kunstwerken te maken en richten daarmee een expositie in.

Vanuit de scholen is positief gereageerd op dit voorstel. Met name de omgang met echte kunst, de sfeer van een museum en de mogelijkheid voor een expositie vinden de scholen de grote pluspunten.

Dit zijn de actuele exposities in het kader van “Atelier Cuypers”:
   14 januari t/m 5 februari 2006:
   Stedelijk Lyceum Roermond

   11 februari t/m 12 maart 2006:
   Scholengemeenschap Ursula.


Cuypers memo

Cuypers bouwt en restaureert in de loop van zijn carrière talloze gebouwen. Daarnaast ontwerpt hij meubels en andere interieurelementen. Voor de Ridderzaal in Den Haag ontwerpt hij een neogotische troon met baldakijn. Op deze troon wordt al sinds 1904 de troonrede voorgelezen op Prinsjesdag. Zo is de derde dinsdag in september een beetje van Pierre Cuypers!


Inspiratie

Mede als bron van inspiratie voor de activiteiten voor het Cuypersjaar 2007, is de werkgroep in 2005 op excursie geweest naar Kasteel de Haar. Dit te Haarzuilens (Utrecht) gelegen kasteel is een van de bekendste restauratieprojecten van Pierre Cuypers.

Voor de excursie zijn tal van Roermondse instellingen op het gebied van cultuur en toerisme, ondernemers en belanghebbenden op het vlak van Cuypers en Roermond uitgenodigd. Zij hebben op een bijzondere wijze nieuwe kennis van Cuypers opgedaan. In 2006 zal een bezoek gebracht gaan worden aan het Rijksmuseum, eveneens een meesterwerk van Pierre Cuypers. Informatie volgt!


© Werkgroep Pierre Cuypers, Roermond