Terug naar de voorpagina
Gebouwen in de omgeving van Roermond

De volgende gebouwen in de omgeving van Roermond zijn door Pierre Cuypers gebouwd of gerestaureerd:

|   Kasteel Aerwinkel - Posterholt    |
|   Villa Graeterhof - Boukoul    |
|   Sint Dionysiuskerk - Asselt    |

Informatie over andere gebouwen volgt spoedigKasteel Aerwinkel

Rechter Pierre Mathieu Geradts (1802-1888) geeft in 1856 aan Pierre Cuypers opdracht om in Posterholt een landhuis te ontwerpen en te bouwen op de locatie van het oude zestiende eeuwse kasteel De Aerwinckel. Het kasteel was dusdanig vervallen of kostbaar om te restaureren, dat het door de familie Geradts werd afgebroken. Cuypers bouwt een neo-gotisch, bakstenen kasteelachtig landhuis met kamers en zalen rondom een overkoepeld trappenhuis. Pierre Cuypers laat in de gevel niet alleen het familiewapen van de familie Geradts na, maar ook zijn eigen wapen en lijfspreuk: 'Credo, Spero, Amo'. Overigens is ook het bijbehorende boswachtershuisje van zijn hand.

Het kasteel, dat tegenwoordig in particuliere handen is, kan niet worden bezichtigd. Het is echter wel te zien vanaf het opengestelde landgoed, waarvoor VVV Herkenbosch wandelingen verzorgt.Villa Graeterhof - Boukoul

Al in 1358 is er in Swalmen sprake van een boerderij op de plaats waar nu Graeterhof ligt. Tot de Franse tijd was de boerderij ruim driehonderd jaar in het bezit van de katholieke kerk. In de eerste helft van de 19de eeuw kwam Graeterhof in het bezit van de familie Strens die tot 1967, bijna honderdvijftig jaar, eigenaar bleef. De familie Strens voerde ingrijpende verbouwingen uit. De meest ingrijpende was de uitbreiding met een jachthuis aan de voorzijde in het midden van de negentiende eeuw. Het was één van de jongere werken van Pierre Cuijpers.

Aan het begin van de 20ste eeuw vond opnieuw een grote verbouwing plaats, ditmaal een ontwerp van de Roermondse architect Frans Dupont. In deze campagne kreeg het jachthuis het chalet-achtige uiterlijk dat het heden ten dage nog steeds heeft. Na vierendertig jaar als hotel-restaurant gefunctioneerd te hebben werd het in 2001 gekocht door Andrew en Philomena Peat. In hetzelfde jaar werd het aangewezen als rijksmonument. In de jaren 2002 en 2003 is het pand ingrijpend gerestaureerd. Momenteel fungeert Graeterhof weer als woonhuis.Sint Dionysiuskerk - Asselt

De Sint Dionysiuskerk staat op een plek waar ooit een Frankische burcht vanaf een hoge oever over de Maas uitkeek. In de 9e eeuw werd de burcht geplunderd door Vikingen, waarna in de 11de eeuw op deze plaats een kerk wordt gebouwd. De Romaanse kerk uit de 11de eeuw krijgt in de 16e eeuw een Gotische toren, nadat de oorspronkelijke toren is ingestort door hoogwater van de Maas. In 1916-1917 restaureert Pierre Cuypers de kerk. Bij die restauratie vergroot Cuypers de kerk. Een nieuw koor wordt in Romaanse stijl gebouwd met gebruik van maaskeien en veldkeien.

Het zeer romantische kerkje - populair als huwelijkslocatie - ligt op een bijzonder mooie locatie aan de Maas in Asselt bij Roermond. Een bezoek aan de kerk kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Cultuurhistorisch Museum Asselt, gelegen aan de overzijde van de weg. Bovendien vindt u er gezellige terrasjes aan het water.

Zie tevens de foto's en (Engelstalige) tekst op Archimon.

© Werkgroep Pierre Cuypers, Roermond