Terug naar de voorpagina

Het Cuypersjaar 2007-2008

In 2007 en 2008 organiseerde het Stedelijk Museum Roermond gelijktijdig met het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) te Rotterdam en Maastricht een drietal grote Cuypersexposities. Directe aanleiding was het feit dat in 2007 het inventariseren en catalogiseren van het archief van dr. Pierre Cuypers bij het NAI werd afgerond. Dit Cuypersarchief is met zo'n 175 meter lengte verreweg het grootste deel van het archief van het NAI in Rotterdam. Bovendien verschenen in 2007 meerdere publicaties over Pierre Cuypers, waaronder zijn biografie door Wies van Leeuwen.

De Roermondse Werkgroep Pierre Cuypers had deze gebeurtenissen aangegrepen om 2007-2008 tot Cuypersjaar uit te roepen, zodat dit jaar waarin de grote bouwmeester zijn 180e verjaardag zou vieren, niet ongemerkt voorbij zou gaan.

Er werden tijdens het Cuypersjaar speciale kamerconcerten georganiseerd, wandelingen en fietsroutes aangeboden, Cuypersgebouwen opengesteld en tal van lezingen werden gehouden. Bovendien vond de wereldpremiere plaats van "Pierre Cuypers, de Musical" en werd de productie van een nieuwe tv-serie over Cuypers gestart.

Via deze site informeerde de Werkgroep Pierre Cuypers u over de activiteiten van het Cuypersjaar en worden nog steeds achtergronden geboden van Pierre Cuypers, de architect, bouwmeester, ontwerper, meubelmaker, beeldhouwer, projectontwikkelaar en ondernemer. De man die vooral vakmanschap wilde uitoefenen en tonen, als aanhanger van de arts and crafts beweging en de man die de katholieke opleving in de negentiende eeuw vooral een middeleeuws, gotisch gezicht geeft.

We hopen met deze website een beter beeld te bieden van deze zeer veelzijdige beroemde Roermondenaar.Nieuwsberichten uit het Cuypersjaar 2007-2008

Om u een indruk te geven van de vele activiteiten in het Cuypersjaar treft u hieronder een bloemlezing aan van nieuwsberichten uit dat jaar.

|   Bas Verhoeven 10.000ste bezoeker Cuypers expositie   |
|   150 jaar oude kerstkribbe van Cuypers   |
|   Speciale Cuypers-publicaties   |   Speel de Cuyperscode!   |
|   Veolia's dr. Pierre Cuypers treinstel   |
|   Cuypersbeeldje op Roermondse wegwijzers   |
|   Drie nieuwe Cuypersboeken nu te koop!   |
|   De Cattentoren, Cuypers en de BankGiro Loterij   |
|   Inmiddels zes exposities rond Cuypers   |
|   Cuypersgebakjes te koop!   |   Workshops Galerie Attica   |
|   Thema-avond "Cuypers en het Centraal Station"   |
|   Exclusieve lezingen en rondleidingen bij restauraties   |
|   Cuypers in het Museum voor Heiligenbeelden   |
|   Gezocht: personeel van Cuypers   |   Cuyperswijn te koop!   |
|   VVV biedt groepsarrangementen rond Cuypers   |
|   Lezingen Stadsbibliotheek en Centrum de Kapel   |
|   Workshops Centrum voor de Kunsten   |
Bas Verhoeven 10.000ste bezoeker expositie

Zondag 27 januari 2008 verwelkomde het Stedelijk Museum Roermond de 10.000ste bezoeker van de Cuypers expositie, sinds de opening vier maanden geleden. Het was Bas Verhoeven, die met zijn kinderen naar het museum was gekomen om de expositie te bezichtigen. Directeur Ridsert Hoekstra ontving hen hartelijk met een boeket bloemen, het boek 'Schoonheid als hartstocht' van Ileen Montijn en natuurlijk een jaarlang gratis entree tot het museum.

Vanaf de opening op 16 september 2007 trok het museum dagelijks grote aantallen Cuypers geïnteresseerden naar Roermond. Wegens het succes is de expositie, die verhaalt over het werk en leven van deze Roermondse architect, reeds t/m 17 februari verlengd.

Meer info: www.museum.roermond.nl
150 jaar oude kerstkribbe van Cuypers

Zo’n 400 kerstgroepen -uit de hele wereld afkomstig- waren in de kerstmaand december te bewonderen in het het Museum voor Heiligenbeelden te Kranenburg. Dit museum is gevestigd in de stijlvolle Antoniuskerk op de Kranenburg, Gelderland: Cuypers' eerste kerk "boven de rivieren".

Een centrale plaats bij deze expositie van kerstgroepen was ingeruimd voor een 150 jaar oude kerstkribbe van Pierre Cuypers.

Meer info: www.heiligenbeeldenmuseum.nl
Speciale Cuypers-publicaties

Cuypers, Beeldhouwers en de Kermis van Roermond
In het kader van het officiële “Cuypersjaar” 2007/2008, werd tijdens het Draaiorgelfestival Roermond aandacht besteed aan de relatie tussen de bouwmeester Cuypers en draaiorgels. Maar wat hebben draaiorgels en Cuypers met elkaar gemeen? De link tussen beiden vormen de beeldhouwers uit Cuypers' kunstatelier.
Het boekje over dit onderwerp werd, namens het Team Draaiorgelfestival Roermond, samengesteld door Charlotte Ruijs. Meer info: www.historieroermond.nl.

Cuypers op de Kranenburg
Het bij gelegenheid van het Cuypersjaar uitgegeven boekje “Cuypers op de Kranenburg” van het Museum voor Heiligenbeelden blijkt een groot succes. Het boekje geeft een helder overzicht van de totstandkoming van Cuypers' Antoniuskerk op de Kranenburg (Gelderland) en van de rol van de locale familie van Dorth tot Medler daarin. Het betreft Cuypers' eerste kerk "boven de rivieren". Tevens gunt het boekje de lezer een kijkje in de “roomse keuken” en de betekenis daarin van heiligen, symbolen en rituelen. Het boekje is ook te koop in de boekhandels van de gemeenten Vorden, Ruurlo, Lochem, Zutphen en Hengelo (gld). Om de prijs hoeft u het niet te laten! Slechts 5 Euro! Zie ook: www.heiligenbeeldenmuseum.nl
Speel de Cuyperscode!

In het kader van het Cuypersjaar 2007 ontwikkelde Res Nova een computerspel, genaamd de Cuyperscode. Het betreft een zogenaamde Artificial Reality Game: een spel dat vooral virtueel bestaat. Er komen geen fiches en dobbelstenen aan te pas en het spelbord ligt niet op tafel, maar bevindt zich op internet. Het is vanaf 12 oktober 2007 gratis beschikbaar voor iedereen die een internetverbinding heeft op www.cuyperscode.nl. Door het informatieve karakter en de in deze tijd passende manier van aanbieden is het niet alleen aantrekkelijk voor liefhebbers van een spannende game of geïnteresseerden in Cuypers, maar ook zeer geschikt voor het onderwijs.

Speel nu: www.cuyperscode.nl...
dr. Pierre Cuypers treinstel

Veolia Transport Limburg heeft in april 2007 een verkiezing gehouden, waarbij dr. Pierre Cuypers door de Limburgse bevolking uitverkozen is tot "Limburgse grootheid". De verkiezing werd gehouden naar aanleiding van de nieuwe treinstellen die eind van dit jaar gaan rijden op het Maaslijntraject van Roermond naar Nijmegen. Deze treinstellen zullen namelijk vernoemd worden naar de Limburgse grootheden en tevens worden ze voorzien van een gestileerd portret.

Gemeente Roermond en de werkgroep Pierre Cuypers zijn zeer verguld met deze actie van Veolia Transport. Overigens zal ook de Roermondse zanger Gé Reinders op deze wijze geëerd worden.

Links ziet u de afbeelding die gebruikt zal worden.Foto: Arny Raedts
Cuypersbeeldje op Roermondse wegwijzers

Sinds 13 oktober 2007 siert een nieuw Cuypersbeeldje de eerste bewegwijzering in de Roermondse binnenstad. Deze (toeristische) wegwijzers worden langzaam maar zeker allemaal voorzien van dit beeldje, dat door de Roermondse kunstenaar Henk Sillen is gemaakt.

Foto: Arny Raedts
De Cattentoren, Cuypers en de BankGiro Loterij

De Cattentoren, onderdeel van de stadsmuur van de vesting Roermond, laat de geschiedenis wellicht herleven. Het bouwwerk was finalist van de BankGiro Loterij Restauratie. In de finale werd er helaas naast de hoofdprijs (één miljoen euro) gegrepen; de Cattentoren werd tweede.

Stichting Rura is eigenaar van de Cattentoren en wil de stadsmuur uit 1380 onder de aarden wal aan de Wilhelminasingel grotendeels ontgraven, restaureren en weer voorzien van de weergang, kantelen en spaarbogen. Hierbij wordt ook getracht om de stadsmuur weer beter in beeld te brengen, de tuinmuren zichtbaar te maken en te herstellen en tussen stadsmuur en tuinmuren een kunstwandelpark te creëren volgens de, overigens nooit uitgevoerde, ideeën van de Pierre Cuypers uit 1900. Steun voor de Cattentoren is dus ook steun voor Cuypers!

Op de website van Stichting Rura vindt u meer informatie over het project en over de wijze waarop u het kunt steunen: www.rura.nl.
Drie nieuwe Cuypersboeken nu te koop!

De drie langverwachte boeken over Pierre Cuypers zijn verschenen!

Biografie
Wies van Leeuwen heeft na jarenlang onderzoek de biografie van Pierre Cuypers afgerond. Dit boekwerk "Pierre Cuypers, architect" is geschreven in opdracht van het Cuypersgenootschap en werd bij de opening van de Roermondse expositie gepresenteerd. Dit lijvige boek met honderden foto's verschijnt bij Waanders Uitgevers en kost € 39,95.
Meer info: www.pjhcuypers.nl.

Standaardwerk
Ileen Montijn schreef in opdracht van het Stedelijk Museum Roermond een rijk geïllustreerd standaardwerk over Pierre Cuypers, waarin ze zijn werk in de context van zijn tijd plaatst. Dit boek met de titel "Schoonheid als hartstocht" verschijnt bij Uitgeverij Inmerc en is verkrijgbaar voor € 17,95.
Meer info: www.ileenmontijn.nl.

Nai inventarisatie
De publicatie 'P.J.H. Cuypers (1827 - 1921): Het complete werk' waarin de oeuvrelijst van Cuypers voor het eerst wordt gepresenteerd is het resultaat van zeven jaar inventarisatie door het NAi van het omvangrijke archief van Pierre Cuypers bij het NAi. Het is het grootste overzicht ooit van het werk van Cuypers. Het is verschenen bij NAi Uitgevers voor € 59,50.
Meer info: www.naipublishers.nl.
Inmiddels zes exposities rond Cuypers

Het Cuypersjaar heeft inmiddels zes(!) exposities in Nederland rond Pierre Cuypers opgeleverd. Naast de drie grote exposities van het Stedelijk Museum Roermond en het NAi (Nederlands Architectuur Instituut) in Rotterdam en Maastricht bieden tevens een drietal andere loacties ruime aandacht aan onze Roermondse bouwmeester. In Roermond toont het gemeentearchief materiaal uit de eigen archieven, waaronder persoonlijke brieven van Pierre en zijn tweede echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm. Bovendien kan in Centrum de Kapel bij Cuypers' Kruiswegpark een expositie bezocht worden over zijn betrokkenheid en werkzaamheden aan de Kapel in 't Zand. In het Museum voor Heiligenbeelden, ingericht de stijlvolle Antoniuskerk op de Kranenburg, Gelderland (Cuypers' eerste kerk "boven de rivieren") is eveneens een expositie ingericht over bouwmeester Pierre Cuypers.

Meer info vindt u op:
Stedelijk Museum Roermond: www.museum.roermond.nl
Nederlands Architectuur Instituut: www.nai.nl
Gemeentearchief Roermond: www.gemeentearchief.roermond.nl
Centrum de Kapel: www.centrumdekapel.nl
Museum voor Heiligenbeelden: www.heiligenbeeldenmuseum.nl
Cuypersgebakjes te koop!

Bij de gerenommeerde Roermondse Lunchroom In De Kroon kunt u nu terecht voor speciale Cuypersgebakjes! Het Cuypersgebakje is een frambozen- en vanillebavarois, met op de bovenkant in witte chocolade de afbeelding van architect Cuypers.

In navolging van Pierre Cuypers geniet ook deze lunchroom en banketbakker landelijke bekendheid: In De Kroon is meervoudig Nederlands kampioensbakker van Christoffelgebak!

Lunchroom In De Kroon vindt u aan de Hamstraat 3 in Roermond, tel. 0475-332139.


Exclusieve lezingen en rondleidingen bij de restauraties van Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam Centraal Station en Kasteel de Haar

Het Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam Centraal, Kasteel de Haar en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) organiseerden in de maanden mei en juni 2007 gezamenlijk een aantal rondleidingen en lezingen over Pierre Cuypers. Aanleiding was de renovatie van drie van zijn bekendste gebouwen: het Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam Centraal en Kasteel De Haar te Haarzuilens.

Bij de renovatie speelt de restauratie van de originele decoraties van Cuypers een belangrijke rol. In het Rijksmuseum en Amsterdam Centraal keren ze voor een deel terug, in De Haar zijn de decoraties vrijwel volledig bewaard gebleven. De archieven van Cuypers, recentelijk geheel ontsloten door het NAi in Rotterdam, zijn bij deze restauraties intensief geraadpleegd.

De vier betrokken instellingen hielden daarom een serie lezingen en rondleidingen door het Rijksmuseum, Amsterdam Centraal en Kasteel de Haar, waarbij het publiek te horen en te zien kreeg waar zich nog decoraties bevinden of hoe deze weer in ere zijn hersteld. Het NAi verzorgde enkele stadswandelingen door Amsterdam Oud Zuid waar onder meer de Vondelkerk werd bezocht.

Voor meer informatie over de inhoud van de rondleidingen en lezingen kunt u de website www.rijksmuseum.nl/cuypers raadplegen.


Gezocht: personeel van Cuypers

Gezocht: werklieden en kunstenaars uit de kunstwerkplaatsen van Cuypers in Roermond die er vóór 1900 werkzaam waren.

Het Stedelijk Museum Roermond is op zoek naar familieleden van werknemers van de kunstwerkplaatsen. Hebben uw (bet-)overgrootouders gewerkt bij Pierre Cuypers en zijn bedrijf? Heeft u gereedschap, tekenmateriaal, foto's, schetsontwerpen, werkbriefjes, studieboeken, modellen, of andere voorwerpen die iets vertellen over het werken bij Cuypers?

Neem dan contact op met het Stedelijk Museum Roermond:
Schriftelijk: Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 8, 6041 JE Roermond. Per email: museum@roermond.nl. Telefonisch: 0475-333496 op dinsdag van 10.00-12.00 en woensdag van 14.00-16.00 uur, vragen naar Annemieke Broeke.


Cuypers in het Museum voor Heiligenbeelden

De stijlvolle Antoniuskerk op de Kranenburg (Gelderland) is Cuypers' eerste kerk "boven de rivieren". De kerk is tegenwoordig ingericht als Museum voor Heiligenbeelden. In 2007 biedt ook dit museum een expositie over bouwmeester Pierre Cuypers.

Museum voor Heiligenbeelden
Antoniuskerk, Ruurloseweg 101, Kranenburg
www.heiligenbeeldenmuseum.nl


Cuyperswijn te koop!

De Roermondse wijnhandel Jean Berger biedt een speciale Cuyperswijn, een bordeaux superieur, te koop voor € 6,75. De fles is voorzien van een fraai Cuypers-etiket.
Wijnhandel Jean Berger, Swalmerstraat 7, Roermond, tel. 0475-332966.


VVV biedt groepsarrangementen rond Cuypers

Wilt u met uw familie, vrienden, bedrijf of groep van Cuypersliefhebbers kennismaken met het Roermond van Pierre Cuypers? VVV Roermond organiseert een 2-tal Cuypersprogramma's voor groepen, op afspraak.

Cuyperswandeling & Diner
Roermond: historische stad van de beroemdste Roermondse kunstenaar, architect en interieurontwerper dr. Pierre Cuypers; de sporen die hij in zijn geboortestad Roermond heeft nagelaten zijn nog steeds goed zichtbaar.

Programma
15.00 uur
Gestart wordt met een bezoek aan de gewelfde 12e eeuwse kelders van Wijnhandel J. Berger, waar u een glaasje Cuyperswijn aangeboden krijgt. Aansluitend wandelt u onder leiding van een VVV-gids langs bekende en minder bekende Cuypers gebouwen in Roermond. Tevens brengt u een bezoek aan de Teekenschool of de OLV Munsterkerk.

17.00 uur
Aanvang 3-gangen diner in een sfeervolle Roermondse horecalocatie.

Prijs
€ 36,00 p.p., inclusief:

 • Begeleiding door VVV-gids
 • Bezoek aan de Wijnhandel J. Berger
 • Glas Cuyperswijn
 • Bezoek Teekenschool/ Munsterkerk
 • 3-gangen diner

  Bijzonderheden
  Minimale groepsgrootte: 12 personen
  Consumpties voor eigen rekening.
  Boekingen via VVV Roermond tel. 0900-2025588 /
  e-mail: roermond@vvv-middenlimburg.nl


  Cultuur & shoppen in Roermond
  Dit programma laat u kennismaken met wat Roermond op cultureel en winkelgebied te bieden heeft! Het Oude Kerkhof (eerste begraving 1785) heeft unieke graven; ook de flora en fauna bepalen mede de cultuur-historische waarde van deze begraafplaats.

  Programma
  10.30 uur
  Trefpunt touringcar: Infocenter Mc Arthur Glen bij het Designer Outletcentre Roermond, de VVV-gids voegt zich hier bij uw gezelschap;

  10.45 - 11.30 uur
  Per touringcar rijdt u naar de wijk Kapel in 't Zand; onderweg zal de gids u al van informatie over de stad voorzien. Aansluitend wordt koffie/thee met echte Limburgse vlaai geserveerd;

  11.30 - 12.00 uur
  Bezichtiging aan het in 2006 gerestaureerde neo-gotische grafmonument van architect Dr. P. Cuypers op het Oude Kerkhof;

  12.00 uur
  Per touringcar rijdt u terug naar het centrum;

  12.30 - 13.30 uur
  Uitgebreid lunchbuffet

  13.30 - 15.00 uur
  Monumenten- óf Cuyperswandeling Roermond o.l.v. een VVV-gids inclusief bezoek aan een monumentale kerk. De rest van de middag kan vrij besteed worden in het centrum en/of het Designer Outletcenter om te winkelen / bezoek aan de Cuypers expositie in het Stedelijk Museum Roermond.

  Prijs
  € 26,00 p.p., inclusief:
 • 1 kopje koffie of thee met Limburgse vlaai
 • Bezoek aan 't Oude Kerkhof
 • Lunchbuffet incl. koffie/thee
 • Monumenten- óf Cuyperswandeling
 • Begeleiding door VVV-gids
 • Kortingscoupons Designer Outletcentre

  Bijzonderheden
  Minimale groepsgrootte: 12 personen
  Exclusief: kosten touringcar
  Boekingen via VVV Roermond tel. 0900-2025588 /
  e-mail: roermond@vvv-middenlimburg.nl


 • Lezingen in de Stadsbibliotheek Roermond
  en bij Centrum de Kapel

  Er werd een vijftal lezingen gehouden, georganiseerd door een samenwerking van Stadsbibliotheek Roermond en Centrum de Kapel, in de maanden oktober t/m december 2007.

  Stadsbibliotheek
  De lezingen in de bibliotheek vonden telkens op de eerste zaterdag van de maand plaats in oktober, november en december 2007. Wies van Leeuwen, de schrijver van de biografie van Cuypers, gaf op 6 oktober een lezing over Cuypers als meester van het werk. Prof. Dr. M. Mathijsen-Verkooijen verzorgde op 3 november een lezing n.a.v. haar onderzoek op het gebied van de 19e eeuw. Zij nam vooral de situatie in Amsterdam onder de loep, waar in de periode 1830-1880 de stad wordt opgebouwd, met name door Cuypers. Op 1 december vond er een lezing plaats door Prof. Dr. Peter Nissen, waarin hij het kleinsteedse Roermond van rond 1850 beschreef.

  Locatie: Stadsbibliotheek Roermond

  Centrum de Kapel
  De lezingen van Centrum de Kapel vonden plaats in het Colamgebouw bij de Kapel in 't Zand op de zaterdagen 20 oktober en 17 november. De eerste lezing werd gegeven door em.-prof. dr. Anton Vernooij over de opbloei van de kerkmuziek tijdens Cuypers' leven. dr. Antoine Jacobs gaf de tweede lezing over het religieuze klimaat ten tijde van Cuypers.

  Locatie: www.centrumdekapel.nl.


  Galerie Attica

  Galerie Attica biedt lezingen/workshops aan, waarin vormgeving/decoraties van Cuypers zal worden vergeleken met vormgeving van vandaag. Neem contact op met Galerie Attica voor de mogelijkheden.
  Galerie Attica, Christoffelstraat 32, Roermond, tel: 0475-311819


  Centrum voor de Kunsten

  Het Centrum voor de Kunsten biedt workshops aan in samenwerking met het Stedelijk Musuem, waarin gewerkt wordt met materialen en vormen uit de tijd van Cuypers. Neem contact op met het CK voor de mogelijkheden:
  Centrum voor de Kunsten, Lindanusstraat 7, Roermond, tel. 0475-317171.


  © Werkgroep Pierre Cuypers, Roermond